PLJs Boekenhoek

Laatst vernieuwd: 2022-09-09.
paul leest 2013-12-29

Ik zal proberen hier, ongeveer sinds 2010, een lijst met interessante boeken, die ik heb of goed vind, bij te houden. Soms zal ik proberen ze kort te bespreken in de gelezen lijst.

Nu op het nachtkastje / op de bank

Binnengekomen :^)

Hier de boeken die ik sinds 2010 probeer bij te houden. Verder heb ik de oudere aanschaffen vanaf 2003 toegevoegd, door ze uit de bestelgeschiedenis van Bol.com Amazon.co.uk & Amazon.com te halen. De nog oudere van de eerste echte online boeken winkel in nederland: Proxis.be kan ik niet meer vinden.


20222021202020192018201720162015201420132012201120102009200820072006200520042003


Gelezen

Hier een lijst met uitgelezen boeken , die ik vanaf nu ga proberen bij te houden, hopelijk met een mini beschrijving of review. Gelezen datum & (gekocht datum).


plato and a platypus walk into a bar-9780143113874 Heidegger And A Hippo Walk Through Those Pearly Gates-9780143118251

Wishlist

Ik zou in de toekomst graag nog wat van Richard Dawkin lezen. Ik heb 2010-02-06 "The Greatest Show on Earth, the evidence for evolution" gekocht. Nu nog de tijd nemen om em te lezen.
dawkins logo
Ik heb net op youtube het "Derren Brown Interview" (6 afleveringen) door Richard Dawkins gekeken, over de "wetenschap" van coldreading; the full uncut interview filmed for the Channel 4 TV program "The Enemies of Reason". http://RichardDawkins.net. Erg leuke voor Derren Brown (wetenschap en Dawkins) liefhebbers.

Miscellaneous

TODO Ervaring met boeken database software (Book Collector) & de barcode reader cat.
Net geupdate to V8, nu hopen dat ik in de kerstvakantie '11 er aan toe kom mijn boeken te scannen. Ga waarschijnlijk de CLZ Barry Android scan app daar voor kopen.


Aanraders

Hier probeer ik per thema leuke dingen te verzamelen. Deze sectie is ontstaan door de verschillende boeken delen uit mijn andere pagina's hier heen te verhuizen.

De boeken van Daniel Quinn

In heb ondertussen de boeken Ishmael, My Ishmael, The Story of B, Providence, Tales of Adam, Beyond Civilization en Write sideways gelezen. Deze geven inzicht in Daniel's kijk op onze historie en cultuur. Ik heb Ishmael & The story of B lekker op de walkman op de fiets geluisterd.

Eindelijk (Nov 2010) 2de hands gevonden: de nederandse vertaling van Ismael. Uitgever Becht Haarlem 1996, ISBN: 9789023009047, Vertaling: Josephine Ruitenberg, 250 paginas, 22 cm. Koninklijke Biblotheek entry
Nu weer berkrijgbaar via een nieuw uitgever Altamira in 2012 bij bol. Vertaald door Josephine Ruitenberg.
nederlands uitgave uit 1999 van ismael nederlands uitgave uit 2012 van ismael

"With Gorilla gone, will there be hope for Man? With Man gone, will there be hope for Gorilla?"
"The end of the human race will be that it will eventually die of civilization"
Een tribe is geen commune, zie Beyond Civilization
Tom Brown Jr's boek Grandfather, Chapter 6 "White Death" sluit ook compleet aan bij deze visie (vind ik). Daarin ontmoet grandfather zwervers die niet in de maatschappij/stad passen, en leert ze nature skills, en ze vormen een tribe.

Ishmael My Ishmael The Story of B Providence, The Story of a Fifty-Year Vision Quest Tales of Adam Beyond civilization Write sideways

Mooie, Goede, Klassieke Survival / Bushcraft boeken:

Hans Krook, Survival Handboek Jan Boger, Survival Overleven als Sport, boek Ray Mears Essential Bushcraft, boek Bushcraft-Mors Kochanski, boek FM21-76, boek Overleven op zee, boek Dierensporen Gids, boek

Cover-Bushcraft skills, boek Överleva på naturens villkor, boek Survival Wisdom, boek

Ik heb 29 November 2015 de boek presentatie bijgewoont van het eerste nederlandstalige Bushcraft Handboek en heb er maar meteen 3 gekocht. Twee om kado te geven, en eentje voor mij zelf, met hun handtekeningen.

Extra Bushcraft handboek Extra Bushcraft handboek

En nu in 2019 het volgende boek van Rene / Extra Survival (en Aaldrik), Het Prentenboek, Rene Nauta en Aaldrik Pot 978-90-824538-1-2

Extra bushcraft: Het Prentenboek achterkant van Het Prentenboek

Outdoor schrijvers:

Gelezen (mini reviews)

Wilderness Survival, boek

Nieuwe aanwinsten:

Allen & Mike's Really Cool Backpackin' Book Handboek voor de Vinex-jager Boek Fred en Wilma in de vinexwijk Boek

Permacultuur boeken:

TODO, overview van interesante permacultuur boeken.

En natuurlijk het britse tijdschrift Permaculture Maganzine, dat tegenwoordig ook een digitial subscription heeft.

Gelezen

Boek: Tuinen van overvloed(1996),Fransje de Waard

Nieuwe aanwinsten:

Transition Town boeken:

TODO, overview van interesante permacultuur boeken

Ecologisch bouwen boeken:

TODO, overview van interesante ecobuilding & earthship boeken.

Bouwkunst zonder Architecten the small house book


Ereaders

Mijn digitale lees history.

Pocketbook IQ 701

Pocketbook IQ 701
19 December 2010 De 7" (800x600) android 2.0 tablet met single touch, 516gr. En (uit eindelijk) android 2.1.1. Dus eigenlijk alles net niet, en de tijd te ver vooruit. Wel netjes wifi & SD card.

Acer D522

Acer D522 netbook ereader
Nov 2011. Omdat de Notion ink Adam android tablet met Pixel Qi scherm toch niets werd voorlopig maar een netbook voor op de bank, kan die later nog een linux server worden en is de buildin accu een mooie UPS. Netbook 10", met de Sumatra reader kan je alle formaten aan:) En foxit reader kan zonder window(rand) en roteren. Dan is de netbook in portrait ook als reader op schoot te gebruiken. Een beter formaat voor A4 pdfs, maar net niet grootgenoeg. Dit was mijn bank PC, om te internetten tijdens reclames en dergerlijke. Niet veel gebruikt als reader (behalve voor de zweedse les boeken) omdat het toch te zwaar was voor ontspanne lezen, dus vooral bruikbaar aan tafel.

Nexus 7 (2012)

Nexus 7 in Dock
Dec 2012. By ASUS voor Google. Ook een 7" tablet maar nu met multitouch. En nu android 5.1 dus nog steeds up to date. Na lang wachten de dock voor naast het bed. Enige probleem is dat de touch slecht werkt als het scherm koud is (in de slaap kamer). Ook leuk op vakantie als multiplayer film, music, ebooks; internet & navigatie. Laat alles zien, pdf, comicboook, epub, mobi, djvu. In landscape doen pdfs het ook redelijk. Altijd je pdf manuals bij je op vakantie. Pas perfect in mijn foto tas boven de camera, ideaal op vakantie, oa in de luchthaven. De update naar Android 5 (performance SUCKS) was eigenlijk te veel voor deze oude (slechts 2.5 jaar) tablet, of heeft Google gewoon te weinig tijd er in gestoken. En nu ook geen security fixes meer na 3 jaar dus blijf op 5.1 met security bugs steken. Na het strippen van ene hoop apps doet ie het wel weer, maar de touch blijft klote in de slaapkamer. Dit was dus mijn laatste Android tablet voorlopig (dacht ik). Windows 8.1/(windows 10 ga ik zo instaleren) en Jolla zijn echt wel alternatieven.

Asus T200

Asus T200 transformer
Aug 2014. A 11.6" Windows 8.1 transformer (tablet/netbook). Comfortabeler pdf / A4 lezen, alleen is ie wel wat zwaar dus moet ie ondersteund of op schoot. Since de update van Sumatra Pdf is die ook beter vooor tablets (minder UI en meer content). Voor lezen is ie beter bruikbaar dan een netbookje. En het is een volwaardige PC/netbookje dus breder inzetbaar dan een tablet met Android of iOS. Ik merkt niets van de (tegenwoordig) beperkte resolutie (1366x768). Nog steeds tevreden na de zomer vakantie 2015. Nu (okt 2015) geupgrade naar windows10.

Onyx Boox i86 hdmi plus

Onyx Boox i86 hdml Plus Onyx Boox i86 hdml Plus in stand Onyx Boox i86 hdml Plus Groot
Omdat de Jolla zeker niet de kerstvakantie (2015) gaat halen, en misschien wel nooit meer komt, heb ik toch alvast een ereader gekocht. Deze is 8" groot (ivm pdfs & comics), maar heeft wel een licht voor in bed, en Android (nu nog 4.0). Het enig min punt to nu toe is dat hij echt uitgaat en daarna bij aanzetten lang moet booten, "normale" ereaders zijn altijd standby en sneller weer aan. Ik kijk uit naar de Android 4.4 update ivm app compatibiliteit. Ik ben tot nog toe tevreden, al wilde eerste de apps uit de play store niet instaleren, en moest ik via google een fix vinden. Ik heb ook meteen de cover meebesteld want die beschermd en heeft een "stand" functie.
Na weer een dik boek gelezen te hebben in bed, vind ik een ereader toch handiger:) En de verlichting is ook fijner dan een lamp aan bij een boek.
Ik ben nog steeds tevreden, al wordt er nu al 1.5 jaar een android 4.4 beloofd. 4.4 ipv 4.0 lijkt geen grote update maar is wel belangrijk met app compatibiliteit, want 4.0 is antiek en nieuwere apps of updates zouden wel eens problemen kunnen gaan opleveren in de nabije toekomst. De focus ligt nu toch richting 5.X en 6.0.

Jolla Tablet (NOT unfortunately)

Jolla Tablet
Dit is em dus niet geworden (helaas!). In Jan 2016 worden er nog een paar geleverd, daar zit ik helaas niet bij. Was besteld via Indigogo, en zou Mei/Juni 2015 geleverd worden, en Jolla kwam in Nov/Dec in problemen dus ook met de chineese fabrikant. Jolla red het nog net dus ik ben benieuwd of het geld terug komt, en of ik dan een jolla telefoon koop (Idiase Intex Aqua Fish of Nederlandse Fairphone 2 als ie met Jolla oficieel leverbaar wordt). Hij was bedoeld als vervanger van de Nexus 7 (wat nu deels door de Onyx Boox is gedaan). Ik hoopte dat hij nog in mijn foto tas zou passen (net als de Nexus7).

Het zou de eerste opensource tablet moeten worden. Met Sailfish OS en Qt. Ik kijk nog steeds uit naar een jolla device, en hoop op Qt5.5 voor Sailfish 2.0 (maar dat is waarschijnlijk naief). Hopeijk kan je wel native developen, zou wel geinig zijn. Zeker QML zou mogelijk moeten zijn. Ik ben benieuwd of de android apps ook lekker draaien.

Misschien dat ik in plaats hier van een Archos Oxygen 80 koop, als Cheap reis tablet. Dan is het niet erg als hij leidt.

NVidia K1 Shield

shield-vakantietas compare-N7-ShiledK1-boox86
Om de niet doorgegaane Jolla tablet en de Nexus7 te vervangen heb ik deze 8" tablet gekocht (2016), met android 7. Eigenlijk is het een gaming ding, maar ik speel alleen flow en minsweeper. Het is een goede Nexus7 vervanger, maar veel beter (performance, speakers, SD card). Ik heb ook de orginele cover welke wel handdig is. Hij is ideaal voor op de bank of vakantie, en nu toen ik geen android telefoon meer hab nuttig voor mijn fitbit en polar apps. Ook is hij handig voor vakantie voor de auto navigatie en als media speler en webbrowser; en als backup voor de echte ereader.

NOT Good e-Reader 13.3 Inch e-Reader on Indiegogo

good ereader 13.3 size comparison good ereader 13.3 Stylus
Het E-Reader blog goodereader.com heeft nu (March 13, 2016) een crowdfunded reader op Indigogo. Dit zou de volgende kunnen zijn:) Maar ik hij is wat aan de te dure kant ($699), en verder ben even klaar met crowdfunding. Als ik het uiteindelijk wel waard ga vinden (of de prijs dropt), dan koop ik em wel in de webshop als ie echt gewoon leverbaar is. Kwa specs ziet hij er te gek uit en de opensource belofte klinkt goed. De enige missende feature is een backlight voor in bed, maar misschien is 13.3 zo ie zo te groot voor in bed. Alleen ok hopen dat de stretch goal Android 5.1.1 ook word waargemaakt (Android 4.0 is wel erg outdated ivm andere apps installeren; zoals nu ook nog op mij Boox staat).

Toch een nieuwe Android Tablet

Samsung Galaxy S6 Lite (Coolblue 2020-07-02) + keyboard cover (Case2Go). Omdat de NVidia K1 toch erg traag werd, een nieuwe tablet, en om ook op de Piano met BT midi te grbruiken. Dat werk helaas (nog) niet terwijl de S9 het welgewoon doet. Wel ideaal als media consumption en op de bank.

Toch een eerste linux tablet! Pinetab

PineTab 2020-09-08 UBPorts / UbuntuTouch, Keyboard cover. Eigenlijk meer om de opensource, en pine64 te steunen. En in de hoop er op te programeren als de SW wat completer, stabieler is. Leuk naast de Pinebook Pro (die wel beter performed). Nu nog steeds in afwachting van betere software.

Future?

Een combinatie van Onyx boox Note 3, Max Lumi en colour eink zou een ideale reader zijn.

Zelf zou ik graag een Note Color (4) met color & hdmi zien :) Op color na voldoet de Max Lumi (alleen is de prijs nog te extreem).

Open Alternatives

Open Book

Uit eindelijk begint het kwartje te vallen dat DRM en lock-in ecosystems de klant een slachtoffer maakt, als boeken van readers verdwijnen of stoppen met werken.

Dus naast open standaards voor content zal er ook ruimte zijn voor open hardware :)
the open book project
Zie dus nu Joey Castillo's Open Book project.

Hier The Open Book Github pagina en de hackster.io info.
And a makezine article.

Al denk ik niet dat de hardware een probleem is maar juiste de system integratie, die zorgt dat een reader device lang meegaat op de accu. Ik ben dus ook benieuwd naar het aangekondigde pine64 board (RK3566 Quartz64), dat een erader display aan sluiting krijgt. Welke software zal de community maken?

Pine64 PineNote

Aangekondigd in de 2021 augustus blog post.
Pine64 PineBook prototype
Het zal nog wel een lange tijd duren voor dat deze nieuwe linux hardware consumenten klaar is. (bruikbaar als ereader zoals huidige ereaders zich ook gedragen: dus simplele app, lange bateterij duur, sleep/instant aan, en evt toegang tot stores) Dus tot die tijd is het gewoon een lnux developer tablet met e-ink screen.

Tenslotte is Pine64 alleen een hardware fabrikant die de (linux) software ontwikkeling aan de community overlaat. Pine64 verkoopt de hardware aan developers als beta zodat die de software kunnen ontwikkeling. Dit gaat in fases waar eerst nog de lnux compleet gemaakt moet worden (met betrekking to de support van alle hardwere. En later de de software geoptimaliseerd wordt voor dat specifieke apperaat (batterij duur, UIs apps), dit gebeurt compleet door de verschillende sowftare communities. (Die wel evt develoeprs hardware van Pine64 unnen krijgen). Alleen mijn PineBookPro is een finished product.

Ik ga deze zeker ook aanschaffen tzt, meer om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik heb geen consumenten software nodig, maar wel een (bijna) compleet werkende linux. Ik wil evt de ereader app (& library) aan mijn gebruik aan te kunnen passen.


DRM epub SUCKS!

Toch ook een keer een ebook met DRM gekocht; ik had al eerder epubs en pdfs gekocht en gewoon gedownload en aan de gang, maar DRM was nog veel erger dan ik dacht.

Ik ben wel bewust dit experiement aangegaan, want mijn ereader ondersteund geen DRM, en ik was benieuwd of ik die DRM er gewoon afkrijg. Dit kon twee kanten opgaan: het mislukt en had ik nu een boek gehad dat alleen met Adobe Digital Edition leesbaar was (op 1 PC? maar dat wil ik geen eens uitzoeken), of het is gelukt en ik kan voortaan ook ingeval van nood een DRM boek kopen. Het is dus gelukt!
Maar ik zal voortaan liever een papieren versie kopen of illegaal downloaden (als beschikbaar) dan met DRM kopen. Alleen (in een uiterste geval) zal ik een boek met DRM kopen. Voor veel boeken koop ik zo ie zo nog liever een papieren boek.

Dus hier een verglijking in user experience:

Een gewoon ebook kopen en gebruiken

Een DRM ebook kopen en gebruiken

Dan blijkt dus duidelijk wat een gebruiksgemak non-DRM ebooks hebben. Verder geen lock-in in een bepaalde applicatie, en gewoon gebruiken op iedere ereader. Mijn Onyx Boox i86 hdmi plus ondersteund namelijk geen epub drm (en dat is ook nergens voor nodig).


Terug naar www.p-l-j.org van Paul
Kijk ook eens op www.paulensimone.org van Paul & Simone


Valid XHTML 1.0 Transitional validate this page
html5 validation: This document is valid HTML5 + ARIA + SVG 1.1 + MathML 2.0